Ik ben misselijk
Vandaag was ik met Gerda in gesprek. Gerda wordt af en toe overvallen door misselijkheid en kan dat zelf niet goed thuisbrengen. Ze is niet zwanger en heeft ook niets verkeerds gegeten. En het lijkt haar niet toe dat er verder iets anders lichamelijks aan de hand is. Wat kan dat zijn en hoe is dat te duiden, vroeg ze aan mij.

Klant is probleemexpert
Als coach doe ik graag een beroep op de eigen aanwezige kennis, dus de eigen wijsheid van mijn klant. Tenslotte is mijn klant deskundige op zijn of haar eigen probleemgebied. En ligt daar dus vaak ook de sleutel en de eigen wijsheid om tot een oplossing te komen. Dus eerst wat vragen over het probleem: waar kon ze het mogelijk zelf mee in verband brengen. En daar had ze direct een antwoord op. Het kon wel eens te maken hebben met een klant waar ze als zelfstandige voor langere periode door wordt ingehuurd. Bij die klant kwam haar advieswerk niet echt goed tot z’n recht. Eigenlijk paste ze in de basis niet goed bij de hierarchische cultuur van dit bedrijf en het type directeur.

Onverteerbaar
Nu naar het gevoel van misselijkheid. Misselijkheid ontstaat in de maag omdat de maag iets niet kan verteren. Wat zou dat ‘iets’ kunnen zijn? Gerda gaf aan dat dit het werk is waarbij ze geen goed gevoel heeft bij de sfeer en cultuur. En dat ze dat vanaf het begin al geweten heeft voordat ze aan de klus begon.

De vraag achter de vraag
Interessant om te weten waarom Gerda toch aan de klus is begonnen en waarom ze er mee doorgaat. Gerda gaf aan dat ze bij het kiezen voor deze klus haar hoofd liet spreken. “Het zal allemaal vast wel meevallen uiteindelijk.” Maar het viel niet mee. En later zie de stem: “Je moet de klus nu wel afmaken.” En: “Je moet dit tot een goed einde brengen.”

Wie zegt dat allemaal?
De uitspraken zijn rationeel; het hoofd van Gerda maakt dan de dienst uit. En wat zegt haar gevoel? Of het gevoel in haar maag? Gerda geeft aan dat het gevoel wil wel huilen van verdriet. En in een hoekje wil kruipen van ellende. En toen kwamen de tranen ook daadwerkelijk. En de zachtheid.

Hoe nu verder?
Tijd voor een zacht vraag: wat heeft je maag of je misselijkheid nu nodig. Gerda lacht door haar tranen heen en geeft aan dat haar maag goede voeding nodig heeft. En dat ze precies ook wel weet wat goede voeding dus leuke klussen voor haar zijn. En dat het gezond is om een punt te zetten achter deze klus. En dat ze tot die tijd misselijk kan zijn. Omdat het lichaam haar iets wil vertellen. En uiteindelijk is ze dus toch een beetje blij met haar misselijkheid. Het mag er zijn. Als wegwijzer.

Is dit herkenbaar?
Laat hieronder je reactie achter. En wil je ook beter leren luisteren naar wat je lichaam je te zeggen heeft? Ik help je daar graag bij. Niet door je te vertellen wat je moet doen maar door vragen te stellen waardoor je zelf inzicht en toegang krijgt tot je eigen wijsheid en daar zelf iets mee kunt doen. Of niet.