Wat gebeurt er tijdens de Yin yoga?

Door het vijf minuten vasthouden van een passieve compressie creërende en ontspannen houding, wordt er rek uitgeoefend op het bindweefsel. Door het rekken van het bindweefsel wordt Hyaluronzuur actief. Dit is het hoofdbestanddeel van de synovia (gewrichtsvloeistof) en werkt als smeermiddel bij alle gewrichtsbewegingen. De viscositeit (samenstelling van de stof) verandert onder invloed van de inwerkende mechanische krachten op het gewricht. (de druk die door de gewrichten wordt ervaren door de trekkracht van de houding) Om precies te zijn neemt de viscositeit af naarmate de belasting zwaarder wordt. Ze is vloeibaar, maar sterk genoeg om niet uit het gewricht weg geperst te worden. Op deze manier verricht het een stootkussenfunctie in het gewricht. Mensen bewegen vaak te weinig maar ook door spanningen of overbelasting neemt de flexibiliteit af. De cellen drogen als het ware uit doordat ze niet op een juiste manier gestimuleerd worden. In heel veel producten zit daarom Hyaluronzuur verwerkt. Reclame speelt dus handig in op de veel voorkomende gewrichtsklachten van mensen… maar ze vertellen je vooral niet dat het lichaam zelf ook hyaluronzuur aanmaakt!

Door het gewricht bewust op een beheerste manier onder druk te zetten, sturen de hersenen een signaal naar de cellen dat er iets aan de hand is. Het mooie is namelijk dat hyaluronzuur een vocht bindende lichaamseigen stof is! Door met regelmaat Yin houdingen in te zetten bij een beschadigd gewricht of weefsel, wordt het herstellend vermogen van het lichaam (cellen en dus het Hyaluronzuur) geactiveerd. Met aandacht en intentie werken vanuit je gevoel, is een sleutel tot genezing. Zie hier de samenhang tussen lichaam en geest! Welkom in de wereld waar biologie, wetenschap en gevoel dus onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn!